Хочу почати з мудрих слів Далай-Лама, який сказав, що їжа це не тільки шлях до життя, а й до смерті. Щось схоже можна сказати і про чай та влучити в десятку! Улюблений напій, такий смачний, гарячий чи холодний, так добре зігріває та втамовую спрагу. Але чи все ми знаємо про цей напій?! Як велосипедист, я вдвічі більше зацікавився властивостями чаю. Зима - чай з собою в термосі. Виїзд на природу - заварення чаю на природі. Скрізь в поїздках не обходиться без чаю! Приказка: "Що занадто - то не здраво", - і досить ходить між людьми. В цій статті розберемо наступні питання. Які міри споживання йдуть людині на користь? Який чай корисніший, зелений чи чорний? Як правильно заварити чай? І мабуть останнє та головне питання, яке розгляну - це чи є можливість дізнатися про якість чаю в домашніх умовах? Але спочатку розберемо що таке чай.
Чай - це листя чайного куща, яке за допомогою заварювання перетворюється у напій. Розширене значення - листяний або травяний напій. Розповсюджений в Китаї, Індії, Японії. Спочатку вживався як ліки, пізніше як напій.
То скільки треба споживати чаю на день?!
Хтось вживає постійно протягом дня і не вважає зайвим перехилити з десяток чашок. Хтось вживає виключно рано та ввечері. А дехто, наслухавшись забобонів, виключно погодинно. Насправді ж рекомендують 5 звичайних чашок. Цікавий збіг. Вчені Нью-Джерсі виявили, що надмірні дози зеленого чаю шкодять ниркам, в той час як статті в інтернеті пишуть, що в малих дозах він лікує цей орган. Також вчені гарантують аритмію, заторможеність мислення і навіть хронічну втому.
Чай з молоком. Традиції англійців. Зі слів лікарів шкодить здоровю, шкодить ниркам.
Від якого чаю більше користі, зеленого чи чорного?!
Тут фахівці дають відповідь на запитання виходячи з фізичних особливостей організму. Дія зеленого та чорного чаю на організм різна. Все залежить від кількості алканоїдів в обидвох видах чаю. Так зелений чай зменшує тиск, тому корисний людям з підвищеним тиском. Чорний же навпаки підвищує тиск, тому його і потрібно вживати людині з низьким тиском. Тому підходячи до вибору чаю, обирати потрібно золоту середину та прислухатися до особливостей свого організму. Окрім того варто зазначити, що тривалість дії чорного та зеленого чаю різні. Дію чорного чаю можна відчувати протягом декількох годин. Після прийому напою підвищується серцевий ритм та підвищується тиск, поліпшується настрій, людина стає бадьорою. Ефект зеленого чаю значно швидше проходить, хоча дарує точно такі ж відчуття.
Як правильно заварити чай?!
Додати ложку заварки у заварник та + одну ложку на кожну чашку, настояти протягом 5-10 хвилин. Приємного чаювання. Знайомо чи не так?! А якже традиції китайців?! Чи можна заварити чай з більшою користю?! Чи корисний чай після 5-10 хвилин такого заварювання? Чи можна буде заварку споживати протягом дня?!
Чай з лимоном та медовими сотами. Користь кожного дня.
Виявилося, що сорти чаю є різні, по різному вони і заварюються. Норма заварки 1 чайна ложка на 170 мл. води. Температура також відіграє на смак чаю. Для чорних сортів чаю досить 98-99 градусів, для більш легких сортів зеленого 82-85 градусів. При недотриманні цим вимог можна швидко знищити всі ті властивості чаю та пити лобуду:) Як бачимо, все від нашого незнання. Тобто заварювання чаю вимагає від нас трохи більше часу та відношення, ніж просто залити листя окропом. На завершення, не раджу заварювати чай у заварничку на декілька днів. Краще заварити і одразу вжити. Чай який простоїть у заварничку декілька годин ніяк не піде на користь. Ходить приказка між народом: "Свіжий заварений чай подібний бальзаму, застояний - подібний змії". Варто прислухатись.
Як зясувати якість чаю в домашніх умовах?
Спеціалісти заспокоюють, що не варто ломати голову над великим різновидом чаїв. Мабуть це через те, що в Україні в магазинах справжнього чаю немає. На мою думку варто в голову взяти наступне: чай повинен бути без домішок - чорний або зелений. Все просто. Чим простіший склад чаю, тим він корисніший для здоров"я.
Пийте чай та будьте здорові!